A biztosítás története

2021 január 20.

Nem is gondolnánk, de a biztosítás már az ősemberek idejében megjelent. Az elődeink rájöttek arra, hogyha többet gyűjtögetnek és vadásznak, mint amire szüksége van, akkor azt félre tudják tenni. Azonban ezeket a javakat meg kellett védeni és biztosítani kellett a portyázók elől.

Modern értelemben vett biztosításokról azonban csak a XIV. század környékétől kezdve beszélhetünk. Először a tengeri kereskedelemhez kapcsolódóan jelentek meg a biztosítási kötvények.


Magyarországon a gabona szállítás hatására is elérhetővé vált a XVIII. században a szállítmánybiztosítás.
Az első biztosító társaságot Magyarországon 1831-ben alapították Triest Általános Biztosító Társulat pesti képviseletével.
Modern magyar biztosítás


Magyar tulajdonban lévő társaság 1857-ben alakult Első Magyar Általános Biztosító Társaság néven, majd egy év elteltével megalakult a gyári viszontbiztosítási egyezmény a Generali vezetésével. Magyarországon ugrásszerűen emelkedtek a társaságok számai:
- 1860-ban 8 társaság
- 1895-ben 12
- 1900-ban 18
- 1913-ban 114 biztosító vállalat
- 1938-ban 49 magánbiztosító társaság működött hazánkban

A fejlődő pénzügyi piacokon már nem csak hajózási és szállítmányozási biztosításokat lehetett kapni. Számtalan újonnan megjelenő termék is kialakult, a biztosítások egyre komplexebbek lettek.


Elengedhetetlen, hogy biztosításaink megkötésénél, vegyük sorra, hogy milyen ingóságok vannak a tulajdonukban, és milyen veszélyektől szeretnénk megóvni azokat, valamint saját magunkat.


Ha még nem találta meg az Önnek megfelelő biztosítást, akkor keresse fel honlapunkat a www.biztor.hu, vagy találkozzunk személyesen a Nyíregyháza, Liliom u. 27/a. szám alatt.


#SEGÍTÜNKEGYÉLETENÁT
 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat