A kármentes vezetés jutalma

2021 szeptember 1.

A bonus-malus rendszert az autóvezetők kármentes vezetésének elismeréseként vezették be. De pontosan hogyan is működik? Válaszok a cikkben!

A bonus-malus rendszer a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokkal van szoros kapcsolatban, ennek a díját növeli vagy csökkenti – minden biztosító társaságra nézve kötelezően - attól függően, hogy mennyire sikerül balesetmentesen közlekednünk.

 

A rendszer nagyon egyszerűen működik, ha kármentesen közlekedünk, akkor előrébb tudunk lépni a bonus skálán, ha balesetet okoztunk, akkor viszont lejjebb csúszunk és drágul a kötelező biztosításunk.


A besorolások M04-től B10-ig terjedő skálán helyezkednek el, ahol az M04 a legrosszabb (malus) és a B10 a legjobb (bonus) helyezést jelenti. A skálán való mozgással egyen arányban növekszik vagy csökken a kötelező biztosításunk díja.

 

Mindig a következő biztosítási időszakban kerül újra elbírálásra a minősítésünk, tehát ekkor módosítják a kötelezőnk díját. Azt, hogy jelenleg milyen besorolásunk van, a biztosítók a kötvényen feltüntetik.

 

Ha nagyobb értékű kárt okoztunk egy balesetben és egyértelműen elismertük a felelősségünket, még nem kell feltétlenül lejjebb csúszni a besorolási skálán, lehetőségünk van arra, hogy az okozott kárt megtérítsük a biztosítónknak, így nem változik a bonus státuszunk.

 

Új gépjármű vásárlásakor a korábban megszerzett bonus fokozat érvényesíthető, de csak abban az esetben, ha a korábban használt autónk értékesítésének idejétől még nem telt el két év, illetve azonos kategóriájú járműnek kell lennie.

 

Bízza szakemberre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását, keresse munkatársainkat bizalommal a www.biztor.hu weboldalon!

 

#SEGÍTÜNKEGYÉLETENÁT

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat