Alul és túlbiztosítottság

2019 július 24.

Mennyit is ér a lakásunk a biztosító szemszögéből?

 

Ha túl lőjük az árat...



Feleslegesen drága lesz a biztosításunk, mert a biztosító úgy is az épület értéke alapján fizet. Ezt nem lehet jobban elmagyarázni, mert ilyen egyszerű.


Ha alul magasra állítjuk az árat...



Túl alacsony áron kapjuk meg a biztosítást, a biztosítónak ez nem jó, de nekünk sem, mert ha kár van, akkor arányosítva kevesebb kártérítést kapunk, legyen szó bármilyen kárról. Ha pl. van egy 100 nm-es házunk de a biztosításunk csak 80 nm-re van biztosítva, akkor a keletkezett kár kb 80%-át fizetik csak ki ezért.



Mi a megoldás?



Nagyon egyszerű. Legtöbb esetben az ajánlott nm árakkal szoktunk számolni és ha a kedves ügyfél is elégedett ezzel az összeggel akkor azzal intézzük a biztosítást. Manapság erősen el vannak szállva az építőanyag árak is, de még jobban a munka díjat és ehhez mindenképp igazodunk is. Előző cikkben írtunk arról, hogy változhat egy fejlesztés során az ajánlott árakhoz képest a m2-re eső összeg. Itt most a kötés pillanatában is tudjuk, hogy nem egy "átlagos" lakásról beszélünk. Ezért hát kézzel állítjuk be a m2 díjat. Építőanyag minőségében is jelentős különbség lehet,


Kárszakértői szemle.


Egy kárszakértő, amikor kárfelmérés miatt kimegy egy lakáshoz vagy családi házhoz már tudja a biztosítási összegből visszaszámolva hogy nagyságrendileg mekkora épületet fog szemlézni, vagy ha a négyzetméter kisebb akkor egyértelműen látszik a belső kialakításon, hogy nem átlagos anyagokkal építkezett.

 

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat