Beázott a lakás, mit tegyek?

2021 október 26.

Beköszönt az ősz és ezzel együtt az esőzések is egyre gyakoribbak lesznek. Érdemes még a tél beállta előtt átnézni otthonunkat, hogy a csapadék okozta beázásokat megelőzzük! Mi a teendő, ha mégis beázik a lakás vagy a garázs? Válaszok a bejegyzésben!

A lakásbiztosítások a beázások okozta károkra is kiterjedhetnek, de nem mindegy, hogy mire és milyen összegben! A jól kiválasztott lakásbiztosítás otthonunk minden részét lefedi, így egy esetleges beázásnál sem okozhat problémát a kártérítés.

 

Ha családi házban élünk és melléképületekkel is rendelkezünk, garázs, pince, tároló stb. tartozik az ingatlanhoz, akkor ezekre a biztosítás megkötésekor érdemes külön kitérni, mert azok az épületek, amelyek nem képezik az ingatlan szerves részét, tehát nincs hozzáépítve, nem feltétlenül élvezik a biztosítás előnyeit. Az ingatlan és az egyéb épületek karbantartása a tulajdonos felelőssége, a biztosító nagy valószínűséggel nem fogja kifizetni a beázásokból eredő kárt, ha nincs megfelelően karbantartva a tető, talapzat, nyílászárók, ereszcsatorna stb.

 

Ha társasházban van az otthonunk, akkor a csapadékból származó beázások valószínűsége csökken, illetve inkább a csövek károsodásából eredő beázásról beszélhetünk. Természetes bármelyik ugyanúgy előfordulhat, ezért érdemes itt is előre gondolkodni.

 

A beázást, ha lehetséges ne javítsuk ki, amíg a kárszakértő nem látta. Amennyiben a beázás olyan módon történt, hogy veszélyt jelent vagy a javítás elkerülhetetlen a szakember látogatása előtt, akkor dokumentáljuk, készítsünk fényképeket, videót a beázásról, hogy egyértelműen látszódjon minden a felvételen, amivel a beázásból eredő kárt alátámasztja.

 

Beázáskor ingóságokban is eshet kár, akár műszaki eszközök, bútorok vagy más értéktárgyak is sérülhetnek. Ezeket ne dobjuk ki, ha kártalanítást kérünk, ugyanúgy be kell mutatni a kárszakértőnek, hogy megállapíthassa a kár mértékét.

 

Lakásbiztosításokkal kapcsolatban keresse szakértő munkatársainkat az info@biztor.hu e-mail címen vagy a 06 42/595-248 telefonszámon!

 

#SEGÍTÜNKEGYÉLETENÁT

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat