Felelősségbiztosítás

2020 december 23.

A felelősségbiztosítás a biztosítási szerződés egy speciális fajtája. A felelősségbiztosítások alapja az, hogy a különböző helyzetekben fennálló felelősséget – bizonyos feltételek mellett – el lehet adni a biztosítóknak.

Mit jelent a felelősség?


A felelősség valakiért, vagy valamiért való számadásra való kötelezettséget jelent erkölcsi, esetleg jogi (anyagi) vonatkozásban.


Minden felelősségbiztosításra térülő kárnak három résztvevője van:


A biztosító társaság (aki a kár kifizetésére a biztosítási szerződésben meghatározott esetekben, módon és mértékig garanciát vállal), a biztosított (akinek a károkozása esetére a garancia szól), valamint a károsult (akinek a kártérítés, sérelmi díj jár).

 

A biztosító társaságok a felelősségi károkat a károkozás módja és minősége szerint több kategóriába sorolják, ezek általában a következők:
- Gépjármű felelősségi károk (KGFB)
- Magánszemélyként okozott károk
- Vállalkozói felelősségi károk
- Szakmai felelősségi károk

 

Hogyan válasszunk felelősségbiztosítást?

 

A limiten és az önrészen nem érdemes spórolni. Kevés limit vagy túl magas önrész nehéz helyzetbe hozhat egy vállalkozást. Például több biztosító is ajánl alacsonyabb 3 vagy 5 M Ft-os limitet káreseményenként. Ezek gyakran kevésnek bizonyulhatnak. Egy nagy kár esetén akár csődbe is vihet egy céget a megítélt magas kártérítési összeg. A magasabb limitek általában csak kicsivel drágábbak, ezért nem érdemes kockáztatni egy vállalkozás sorsát. A limitet és az önrészt érdemes az árbevétellel arányosan megválasztani.
Mindig alaposan olvassuk át, lehetőleg a megkötés előtt az általános szerződési feltételeket és alaposan gondoljuk végig, értelmezzük az ott leírtakat, ha kérdésünk van, kérdezzünk.

 

Amennyiben Ön vagy akár cége, nem rendelkezik megfelelő felelősségbiztosítással, keressen minket bizalommal.

#SEGÍTÜNKEGYÉLETENÁT

 

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat