Fontos tisztáznunk, hogy mit jelent az alulbiztosítottság

2022 augusztus 3.

Mint ahogy előző cikkünkben is írtuk, évente legalább egyszer aktualizálnunk kell a biztosításainkat is úgy, mint ahogy korszerűsítjük az ingatlanunkat.

 Mint ahogy előző cikkünkben is írtuk, évente legalább egyszer aktualizálnunk kell a biztosításainkat is úgy, mint ahogy korszerűsítjük az ingatlanunkat.

A lakóházunk egy olyan értékünk, mely egész életünk munkája, ezért nagyon fontos, hogy olyan biztosítást kössünk rá, amely fedezi a nagyobb károk összegét is.

Ha felújítunk, új bútorokat vásárolunk, esetleg nagyobb értékű műszaki cikket is beszerzünk, akkor az ingóságok értéke növekszik, nem biztos, hogy a régen megkötött biztosítás ingóságokra szóló értéke ennek megfelelő volt.

A mostani pályázati lehetőségek miatt egyre többen éltek azzal, hogy tetőt cseréltettek, napelemet szereltettek a tetőre, alternatív fűtési módot helyeztek be az ingatlanukba. Ezekre nem biztos, hogy a régi biztosítás fedezete kiterjed, emiatt is érdemes megnézni, hogy milyen szolgáltatások vannak benne a régi szerződésekbe.

Fontos tisztáznunk, hogy mit jelent az alulbiztosítottság:

Röviden azt jelenti, hogy a biztosításunk biztosítási összege nem fedezi az ingatlan teljes újjáépítési értékét. Így, ha valami kár keletkezik, akkor a biztosítás nem fedezi a kár teljes értékét.

„Az alulbiztosítás következménye az ún. pro rata (aránylagos) kártérítés, amikor a biztosított (károsult) a keletkezett kárnak csak egy részét kapja meg a biztosítótól. Például tegyük fel, hogy a biztosított épület tényleges értéke 150.000.000 Ft, ám a megkötött vagyonbiztosításban a biztosítási összege csak 75.000.000 Ft. Ez esetben teljes kár esetén a biztosító legfeljebb ezt az összeget fogja kifizetni a károsult részére, és részkár esetén is mindig a kárösszeg 50 %-át. Azaz a biztosító a kárt olyan arányban téríti meg, amilyen mértékben a vagyontárgy tényleges értékét biztosították, hiszen a társaság a vagyontárgynak csak egy része után szedett biztosítási díjat. (A biztosítási összeg a kár esetén fizethető legmagasabb szerződés szerinti összeg, a vagyontárgy tényleges értéke pedig az az összeg, amelyre a biztosításnak szólnia kell. A teljes körű kártérítéshez fontos tehát, hogy ez a két dolog egyezzen.) „ (forrás MABIASZ weboldala)

Ha alulbiztosított egy ingatlan, akkor a biztosító arányos kártérítést fog alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a kárnak csak a biztosítási összeggel arányos részét fogja téríteni, így előfordulhat az, hogy tényleges kárnál a biztosított nem fog kapni, csak minimális összeget, ami részben sem fogja fedezni a tényleges kárt.

Legyen résen, és vizsgáltassa át hozzá értő szakemberekkel a biztosítását díjmentesen, melyet a Biztor Alkusz Kft-nél megtehet!

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat