Ha már megtörtént a baj…

2021 november 16.

Mit tegyünk, ha betörtek a lakásunkba? Hova fordulhatunk és ki a felelős? Nézzük sorban, hogyan kell eljárni és mire számíthatunk a biztosítótól!

Az anyagi káron túl nagyon komoly lelki megterhelést jelent, ha betörnek a lakásunkba. Az első reakciónk viszont ne a kétségbeesés legyen, hanem hívjuk a rendőrséget és jelentsük be. Ha lehetséges ne nyúljunk semmihez és várjuk meg, amíg a rendőrség megérkezik. Tételesen nézzük meg, hogy mi hiányzik, mert lehetőség szerint minden tárgynak be kell kerülnie a jegyzőkönyvbe.

 

A biztosítóhoz is be kell jelenteni a káreseményt, erre két munkanap áll rendelkezésre és ezután fog megkezdődni a kárszakértői felmérés, majd a kárrendezés.

 

A kárfelmérés során először is azt fogják megvizsgálni, hogyan jutottak be a lakásba. Ez azért lényeges, mert, ha a tulajdonos hibájából fakad, például nyitva hagyta az ajtót, akkor a lakásbiztosítása nagy valószínűséggel nem fogja megtéríteni a kárt.

 

További nagyon lényeges szempont, hogy milyen eszközökkel védte a lakását, például kamera vagy riasztórendszer. A zárak külön kérdéskörbe tartoznak, mivel már arra is van lehetőség, hogy olyan bevizsgált zárakkal szereljük fel otthonunkat, amelyeket automatikusan elfogadnak a biztosítótársaságok.

 

Az alulbiztosítás szintén nagyon fontos a lakásbiztosításoknál, így amennyiben a megkötés után felújítás, nagyobb értéktárgyak vásárlása történt, át kell nézetnünk a szerződést, hogy kár esetén a tényleges ellenértéket kapjuk meg. Alulbiztosítás esetén fizet a biztosító, de nem azt az összeget, amennyibe az értéktárgyak kerültek, hanem azt az arányos összeget, amelyre a biztosítás szól.

 

A kiegészítő lakásbiztosításokkal és az alulbiztosítás elkerülésével, továbbá lakásunk technikai védelmével a tőlünk, mint tulajdonostól elvárható módon le tudjuk fedni otthonunk védelmét.

 

Kérje szakértőink segítségét bizalommal a megfelelő lakásbiztosításért és otthona védelméért Ön is az info@biztor.hu e-mail címen vagy a 06 42/595-248 telefonszámon!

 

#SEGÍTÜNKEGYÉLETENÁT

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat