Kátyúkár

2022 május 9.

Különösen a téli hónapok elteltével egyre több kátyú alakul ki az utakon. Ha nem sikerül elkerülnünk és véletlen belehajtunk az akár komoly gondokat is okozhat a gépjárművünkön.

Érdemes gépjárművünket biztosítani. Ebben a bejegyzésben körbejárjunk milyen lehetőségei vannak az autósoknak.


Biztosítás kötése:
A kátyúkár jelenleg önállóan, a kötelező-gépjárműfelelősségbiztosítás (kgfb) vagy casco mellé kiegészítő biztosításként köthetnek a gépjárművezetők. A biztosítás értéke biztosítóként változhat, de körülbelül 2-3 ezer forintos díj. A kátyúk okozta leggyakoribb kár a defekt, illetve a felnik sérülése, azonban ritkább esetben a futómű is meghibásodhat.
Hogyan jelentsük a káreseményt?

 

A kátyú okozta sérülést az elszenvedett autósnak kell bejelentenie, és bizonyítania. A részletes dokumentáció (fényképek, esetleges tanuk elérhetősége) és a hatósági jegyzőkönyv elengedhetetlen a biztosításhoz, így érdemes a helyszínre minden esetben rendőrt hívni. A bejelentést követően a biztosítótól megkapjuk kártérítést, így a károk helyreállításához nem kell megvárni az útkezelő intézkedését.

 

Mi a teendő ha nem rendelkezünk biztosítással?
Az utak állapotáért az út fenntartója felel, így a károsultnak a közút fenntartójához kell fordulnia, ha kátyúba futás miatt megsérül az autója. A Budapest Közút Zrt.-hez kell fordulnunk, ha a főváros fő- vagy tömegközlekedési útvonalai egyikén történt a kátyúkár, az egyéb fővárosi vagy más településen belüli útszakaszokért pedig a kerületi és a helyi önkormányzatok felelősek. Az autópályák, valamint a települések közötti és egyes településeken belüli útszakaszok kezelője a Magyar Közút Nonprofit Kft. Ebben az esetben is elengedhetetlen a teljeskörű dokumentáció és a rendőri intézkedés.

 

Érdemes a sofőröknek biztosítani ezt a fajta kockázatot is. Kátyúkár-biztosítás esetén egyes biztosítóknál létezik olyan szolgáltatás is, amely a kár – meghatározott limitig történő – megtérítése mellett egyfajta jogsegély-szolgáltatást is nyújt, eljár az út kezelőjénél a biztosítási limitet meghaladó kártérítés megfizetése ügyében.

 

Keresse fel bizalommal ügyfélszolgálatunkat, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.

 

#SEGÍTÜNKEGYÉLETENÁT
 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat