Mire figyeljen, ha elektromos autóra kötne biztosítást?

2022 március 30.

Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma.

Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esetekben kötelező is lehet – emlékeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).


A kormány 2016 óta több program keretében összesen közel 15 milliárd forint összegben támogatta új elektromos autók beszerzését. Emellett a 4-5 éve elektromos autók is kezdenek megjelenni a használtautó piacon, ami szintén sokkal elérhetőbbé teszi ezeket a gépkocsikat. Ez meg is látszik a forgalomba helyezési adatokon: 2021 első 11 hónapjában több, mint másfélszeresére, 20 022-re nőtt a tisztán elektromos gépkocsik száma Magyarországon a Belügyminisztérium adatai szerint.


Bár nagyon sok érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, ne feledkezzünk meg az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításának díjai, melyek magasabb lehetnek, mint a hagyományos autóknál, főleg a casco esetében. Ez azért nem meglepő, mert az elektromos autók javítási költsége igen magas.


A hazánkban több, mint 10 biztosító társaság is ad ajánlatot elektromos autó gépjárműbiztosítására. Akad olyan biztosító, aki nem ad ajánlatot olyan típusú gépjárműre, melynek javítása nem megoldható Magyarországon. A casconál a mindenkori kockázati tényezők figyelembevételével történik a díjak megállapítása. A hajtóanyag és akár a modell is több dimenzióban megjelenik a díjszabásban, így végeredményben a gépjármű pontos kivitele és ezen keresztül az üzemanyag is befolyásolja a casco díjat. Az elektromos- vagy hibrid autó javítási költségei magasabbak a hagyományos járművekhez viszonyítva.

Mindezek alapján tanácsolt, hogy elektromos autó vásárlásakor olyan modellt válasszunk, amelyre köthető casco.
Érdemes meggyőződni róla, hogy a biztosító feltételei milyen kártérítést biztosítanak elektromos járművekre, valóban kiterjed-e a biztosítás minden alkatrészre, tartozékra, biztosítási eseményre – például töltés közbeni töltőkábel lopásra –, vannak-e az elektromos járművekre vonatkozó különleges megkötések, rendelkezések.


Amennyiben Ön elektromos -vagy hibrid autó tulajdonos, és még nem rendelkezik megfelelő gépjárműbiztosítással, úgy keresse fel honlapunkat, vagy személyes ügyfélszolgálatunkat.


#SEGÍTÜNKEGYÉLETENÁT


forrás: mabisz.hu
 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat