Okos logisztika

2021 július 16.

A szállítmányozásban jó kérdés, hogy amíg az áru eljut az eladótól a vevőig, kié a felelősség, ha történik valami a járművel, a szállítmánnyal vagy a sofőrrel. Nézzük, hogy milyen lehetőségek vannak a teljes körű biztonság érdekében!

A fuvarozó felelőssége, hogy épségben leszállítsa az árut, így elsődlegesen ő tartozik felelősséggel azért, hogy a megrendelő épségben átvehesse az árut.

 

A legfontosabb tételek, amelyeket tartalmaznia kell a belföldi és a nemzetközi szállítmánybiztosításnak:
- közúti balesetek,
- lopás,
- törés,
- a szállítóeszközt érintő kár,
- természeti katasztrófák,
- a termék egyediségére vonatkozó káresemények, pl zsákszakadás.

 

A kör bővíthető az öngyulladástól egészen a legegyedibb termékjellemzőknél előfordulható káreseményekkel.

 

Az áru érdekében úgynevezett egyutas szállítmánybiztosítás is köthető, amely egy alkalomra, meghatározott útvonalra és árura vonatkozik.

 

A szállítmányozói felelősségbiztosítás a fuvarozót mentesíti az esetlegesen okozott károkért, illetve magába foglalja a személyi sérüléseket is.


A nemzetközi árufuvarozási felelősségbiztosítás CMR néven terjedt el a gyakorlatban, a Nemzetközi Közúti Árufuvarozási Szerződésről Szóló Egyezmény szabályozza a kártérítési folyamatot.

 

Alapvetően a szállítmányozás nagyon széles kört foglal magába, ezért azt érdemes sorra venni, hogy mit is szeretnénk biztosítani és mire van szükségünk. Ebben segítenek szakértő munkatársaink, így akár a belföldön, akár a nemzetközi fuvarozásban érintett, a legjobb megoldást kínáljuk!

 

Keresse szakértőinket a www.biztor.hu weboldal elérhetőségein!

 

#SEGÍTÜNKEGYÉLETENÁT

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat