Változik a tehergépjárművel végzett közúti fuvarozási tevékenység törvényi szabályozása.

2022 április 28.

Az európai jogszabályoknak megfelelés jegyében született a 791/2021. (XII.27.) módosító kormányrendelet.

Ennek értelmében a 2,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel végzett közúti fuvarozási tevékenységet a hatóság árutovábbítási engedély meglétéhez köti. A változás 2022. május 21-től hatályos.


A jogszabály módosítással az eddigi engedélykötelezettség alsó határa 3,5 tonna össztömegről 2,5 tonnára módosul. Így 2022. május 21-től az érintett kisárusszállító haszongépjárművek üzembentartói csak úgy végezhetnek közúti árufuvarozási szolgáltatást, ha a kormányhivatalnál kiváltják ugyanazt a tevékenységi engedélyt, melyre eddig csak a 3,5 tonna össztömeg feletti gépjárművekkel végzett áruszállítások esetén volt szükségük.


A tevékenységi engedély kiváltásához szükség lesz meghatározott összegű vagyoni biztosíték igazolására, ami lehet pénzügyi intézménynél lekötött és elkülönített pénzösszeg, vagy biztosító intézmény által vállalt kezesség.

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat