Viharkár

2021 szeptember 21.

Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt érdemes átgondolni, hogy értékeink biztonságban legyenek, milyen biztosítást kötöttünk ingatlanunkra, illetve az is fontos, hogy mi a teendő, ha természeti csapás áldozatai lettünk. Mikor tagadhatja meg a biztosító a kifizetést? Nézzük át, hogy mire kell odafigyelni biztonságunk érdekében!

A viharok okozta károkra akár külön is köthetünk biztosítást a lakásunk védelmében, és a biztosítók általában komplett csomagban kínálják a viharkár, villámcsapás, jégkár és egyéb természeti csapások okozta biztosításokat.


Érdemes azonban azt is megvizsgálni, hogy mikor nem fogja a kárunkat megtéríteni a biztosító, holott kötöttünk rá biztosítást! Ilyen eset, ha például egy épület el van hanyagolva. Nem kell, hogy az ingatlan omladozzon, de ha egyértelműen látszik, hogy nem tartottuk karban, akkor a biztosító megtagadhatja a kifizetést, mivel mi is hibásak voltunk az anyagi kár előidézésében.


Sokat tehetünk mi is a viharkárok és más elemi csapások okozta károk elkerülése érdekében! Rendszeresen tartsuk karban a tetőt, kerítést, nyílászárókat, redőnyöket, a ház előtti árkot a pincék, garázsok beázása ellen, ha az ingatlanban áramingadozás van, nézessük meg szakemberrel!


Arra is oda kell figyelni, ha már a kár bekövetkezett, hogy ne javítsuk ki azonnal, mert a biztosító nem tudja megvizsgálni, hogy mi történt! Természetesen nem arról van szó, hogy ha beázik a tetőnk, akkor egészen a biztosító vizsgálatáig úgy kell hagyni, minimálisan kijavítható a saját biztonságunk érdekében a kár, de ha például villámcsapás következtében tönkrement a televíziónk, akkor ne dobjuk ki, mutassuk be a kárszakértőnek! Egyértelmű, hogy ha teljesen kijavítjuk a keletkezett kárt, akkor a biztosító nem tud mit megvizsgálni, így kártérítésre sem számíthatunk. Bármilyen kárról legyen szó, mielőtt a legkisebb mértékben is nekifognánk a javításnak, dokumentáljuk, hogy mi történt, fényképezzük le, készítsünk videófelvételt róla, ez nagymértékben segíteni fogja a kárszakértő munkáját és megkönnyíti a teljes folyamatot.


A biztosító megvizsgálja a helyszíni ellenőrzés mellett azt is, hogy milyen volt az időjárás az adott térségben abban az időpontban, hogy tényleg volt-e vihar vagy esett-e jégeső.

 

Kérje szakértőink segítségét a www.biztor.hu weboldalon, hogy természeti csapások esetén is biztonságban legyen otthona!

 

#SEGÍTÜNKEGYÉLETENÁT

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.RENDBENSzabályzat